Souvi Grigio
Wino białe wytrawne
Souvignier Gris to eleganckie, białe wino o wyjątkowym charakterze, stworzone z nowoczesnej, odpornej odmiany winorośli. W kieliszku zachwyca jasną, złocistą barwą z subtelnymi refleksami.
Profil aromatyczny
Nos jest bogaty i wielowymiarowy. Na pierwszym planie pojawiają się intensywne nuty dojrzałych owoców – brzoskwini, moreli i gruszki, które harmonijnie przeplatają się z akcentami cytrusowymi, zwłaszcza grejpfruta i limonki. W tle rozwijają się delikatne aromaty białych kwiatów, takich jak akacja i jaśmin, które nadają winu subtelnej elegancji. Nie brakuje także lekkiej mineralności oraz nut przypominających świeżo skoszoną trawę i zioła, co nadaje mu rześkości i głębi.
Smak i struktura
W ustach wino jest pełne, ale jednocześnie świeże i harmonijne. Przyjemna, dobrze zbalansowana kwasowość nadaje mu lekkości, podkreślając soczyste, owocowe nuty. Średnie ciało i subtelna kremowość na podniebieniu sprawiają, że każdy łyk pozostawia długi, przyjemny finisz z delikatnym akcentem migdałów i mineralności.
Serwowanie i potencjał starzenia
- Temperatura podania: 8–10°C
- Potencjał starzenia: 2–4 lata – z czasem może rozwinąć bardziej dojrzałe nuty miodowe i orzechowe.
NAGRODY:
- 2019 – CERTYFIKAT JAKOŚCI PODCZAS ŚWIĘTA WINA W JANOWCU
- 2023 – CERTYFIKAT JAKOŚCI PODCZAS ŚWIĘTA WINA W JANOWCU
- 2023 – Srebrny medal podczas Ogólnopolskiego Konkursu Win w Jaśle
- 2024 – WYRÓŻNIENIE PODCZAS ŚWIĘTA WINA W JANOWCU
PROPOZYCJE POTRAW DO WINA Souvi Grigio:
Przystawki i lekkie dania na początek
- Carpaccio z łososia z cytrusowym dressingiem
Delikatna struktura ryby i świeżość soku z cytrusów podkreślą kwasowość wina. - Sałatka z kozim serem, rukolą i orzechami włoskimi
Kremowy ser i lekko pikantna rukola stworzą ciekawy kontrast do owocowych, cytrusowych akcentów. - Tatar z białej ryby (np. dorsza lub pstrąga) z dodatkiem kaparów i koperku
Subtelna struktura ryby i aromat świeżych ziół świetnie harmonizują z wytrawnym charakterem wina.
Dania główne
- Pieczony pstrąg z sosem cytrynowym
Soczysta ryba w połączeniu z cytrusowym sosem podkreśli lekkość i mineralność wina. - Kurczak duszony w sosie śmietanowo-cytrynowym z ziołami (np. tymiankiem, rozmarynem)
Subtelna słodycz mięsa i kremowy sos w połączeniu z cytrusowymi nutami wina stworzą harmonijną całość. - Risotto z owocami morza i lekką nutą limonki
Kremowe risotto z przełamaniem owocowych akcentów doskonale uzupełni aromaty Souvignier Gris.
Dania wegetariańskie
- Risotto z zielonym groszkiem, miętą i delikatnym parmezanem
Zielone, świeże nuty oraz kremowy ser podkreślą lekkość i kwasowość wina. - Grillowane warzywa sezonowe (np. cukinia, papryka, bakłażan) z sosem cytrynowo-ziołowym
Intensywnie przyprawione, lecz jednocześnie lekkie warzywa podkreślą owocowy charakter wina. - Makaron z lekkim sosem śmietanowo-czosnkowym i pieczonymi pomidorami
Subtelne smaki makaronu i kremowy sos będą miłym uzupełnieniem wytrawnego profilu Souvignier Gris.
Desery
Choć wytrawne wina rzadko łączą się z deserami, warto postawić na lekkie, orzeźwiające propozycje:
- Sorbet cytrynowy
Jego intensywna, orzeźwiająca kwasowość idealnie podkreśli cytrusowe nuty wina. - Lekkie tarty owocowe (np. z jabłkami lub malinami)
Delikatny słodko-kwaśny balans deseru nie zdominuje, a jedynie uzupełni aromaty winne.
A może potrawy z sushi?
Souvignier Gris to aromatyczne, wytrawne białe wino o świeżych nutach cytrusowych, morelowych, jabłkowych i delikatnej mineralności. Jego średnia kwasowość i subtelna struktura sprawiają, że doskonale komponuje się z lekkimi, świeżymi smakami sushi.
Najlepsze rodzaje sushi do Souvignier Gris:
Nigiri z doradą (Tai Nigiri)
- Delikatna, lekko słodkawa ryba dobrze współgra z owocowymi nutami wina.
Nigiri z halibutem (Hirame Nigiri)
- Lekka, delikatna ryba z lekką kwasowością wina tworzy harmonijne połączenie.
Sashimi z przegrzebków (Hotate Sashimi)
- Naturalna słodycz przegrzebków pięknie kontrastuje z mineralnością wina.
Rolka z krewetką w tempurze (Ebi Tempura Roll)
- Chrupiąca tekstura i delikatny smak krewetki łączą się z owocową świeżością wina.
Hosomaki z ogórkiem (Kappa Maki)
- Świeżość ogórka idealnie pasuje do lekkiej struktury Souvignier Gris.
California Roll (paluszki krabowe, awokado, ogórek)
- Kremowość awokado i lekkie nuty morskie dobrze współgrają z cytrusowymi akcentami wina.
Uramaki z łososiem i mango
- Owocowe połączenie mango i łososia świetnie współgra ze świeżymi nutami wina.
Dodatki i sosy:
- Imbir marynowany – podkreśla świeżość i owocowy charakter wina.
- Wasabi – używane z umiarem, podbija aromaty Souvignier Gris.
- Sos ponzu (cytrusowy) – idealne uzupełnienie cytrusowych nut wina.
Każda z powyższych propozycji ma na celu podkreślenie świeżości, kwasowości i delikatnych owocowych akcentów wytrawnego Souvignier Gris, zapewniając harmonijne połączenie z daniami o lekkiej strukturze i subtelnym smaku.
Zapraszamy!!!
…
„Minął kolejny dzień. Znowu to samo… Stres, hałas, spory polityczne. Pierwsza rzecz: wyłącz telewizor! Tę szarą rzeczywistość ubarwi jedynie Twój ulubiony SOUVI GRIGIO”