Cabernetto

Cabernetto

Barrique

Wino czerwone wytrawne

WINO CABERNETTO Z ROCZNIKA 2022 JUŻ W SPRZEDAŻY!

Wino starzone w beczce dębowej typu barrique przez 8 miesięcy.

Wino o głębokim, ciemnym kolorze, dobrej strukturze. Bogate w polifenole, o ziołowych i nieco zielonych nutach, z delikatnie wyczuwalnymi aromatami czarnej porzeczki, wiśni, śliwki, pieprzu, papryki, wanilii i cygara.

Wino jest kompozycją winogron z odmian: Cabernet Cortis oraz Cabernet Dorsa.

Doskonale pasuje do potraw z wołowiny i wieprzowiny, dań z grilla oraz serów o intensywnym smaku.

Wyprodukowane i zabutelkowane w Winnicy Sienkiewicz.

Zaleca się przechowywać i podawać w temp. 15-17 st. C.

NAGRODY:

2022 – srebrny medal podczas konkursu win polskich WINOPL – Międzynarodowe Targi Poznańskie, Poznań 2022.

2024 – brązowy medal podczas Ogólnopolskiego Konkursy Win – Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, Jasło 2024.

POTRAWY DO WINA CABERNETTO Barrique:

Dania mięsne – klasyka dla Cabernet Cortis

Dania grillowane i pieczone

  • Stek wołowy (np. Ribeye, T-Bone, Porterhouse) – bogate w białko i tłuszcze mięso pięknie równoważy taniny.
  • Polędwica wołowa z pieprzem i czerwonym winem – delikatność polędwicy podkreśla owocowy charakter wina.
  • Karkówka grillowana w marynacie ziołowej – aromatyczne przyprawy wydobywają głębię Cabernet Cortis.

Dania duszone i pieczone w sosach

  • Gulasz wołowy na czerwonym winie z jałowcem i ziołami – długie gotowanie sprawia, że mięso mięknie, a smaki pięknie się łączą.
  • Jagnięcina duszona w winie z rozmarynem i czosnkiem – wytrawny, lekko korzenny charakter doskonale pasuje do struktury wina.
  • Dziczyzna (jeleń, sarna) z sosem borowikowym lub żurawinowym – intensywność smaku mięsa doskonale współgra z wysoką tanicznością.

Kuchnia hiszpańska i argentyńska

  • Chorizo w czerwonym winie – pikantne i tłuste kiełbaski dobrze komponują się z owocową kwasowością wina.
  • Asado – argentyńska wołowina z grilla – dymne nuty mięsa pięknie podkreślają dębowe akcenty wina.

Sery – im dojrzalsze, tym lepsze

Dojrzewające i twarde sery:

  • Manchego (Hiszpania) – jego wyrazisty smak idealnie pasuje do bogatej struktury Cabernet Cortis.
  • Pecorino Romano (Włochy) – słony, twardy ser łagodzi taniny i podkreśla owocowy charakter wina.
  • Parmigiano Reggiano – kwasowość sera współgra z kwasowością wina, a umamiczne nuty dodają głębi.
  • Do bólu dojrzewający cheddar – jego orzechowe i karmelowe nuty świetnie komponują się z taninami.

Ser + wędliny:

  • Deska serów z wędlinami – długo dojrzewające szynki (np. Jamón Ibérico, Prosciutto di Parma) i sery to świetny wybór.

Dania śródziemnomorskie – bogate i przyprawowe

Dania włoskie:

  • Tagliatelle z ragù alla bolognese – długo gotowany sos podkreśla owocowość wina, a mięso i parmezan łagodzą taniny.
  • Lasagne z wołowiną i beszamelem – bogactwo smaków równoważy strukturę wina.
  • Pizza z pikantnym salami i oliwkami – ostrość podkreśla przyprawowe nuty Cabernet Cortis.

Kuchnia francuska:

  • Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku) – duszona wołowina w czerwonym winie świetnie łączy się z Cabernet Cortis.
  • Confit de canard (konfitowana kaczka) – jej tłustość pięknie kontrastuje z wysoką kwasowością wina.

Dania pikantne:

  • Chili con carne – wołowina, fasola i przyprawy świetnie komponują się z pieprzowo-owocowym profilem wina.

Dania wegetariańskie – intensywne i aromatyczne

  • Risotto z borowikami i parmezanem – grzyby i ser wzbogacają smak wina.
  • Grillowane warzywa z oliwą truflową – ziemisty charakter warzyw podkreśla dębowe nuty wina.
  • Pieczone bakłażany z fetą i pomidorami – wyrazisty smak i umamiczne nuty świetnie pasują do Cabernet Cortis.
  • Faszerowana papryka z kaszą bulgur, pomidorami i czosnkiem – pikantność i kwasowość pasują do tanin wina.

Desery – tylko mocne i gorzkie

Wytrawny Cabernet Cortis nie lubi zbyt słodkich deserów, ale pasuje do gorzko-czekoladowych i orzechowych nut:

  • Gorzka czekolada 85% kakao – idealnie współgra z czekoladowymi nutami wina.
  • Brownie z orzechami włoskimi – jego struktura dobrze komponuje się z tanicznością.
  • Tarta śliwkowa lub wiśniowa z migdałami – lekka kwasowość owoców podkreśla owocowy charakter wina.

To wino wymaga solidnych, wyrazistych dań, które zrównoważą jego wysoką taniczność i głębię smaku. Najlepiej smakuje w towarzystwie mięs, dojrzewających serów, kuchni włoskiej i pikantnych potraw.

Zapraszamy!!!

Jest ochota na sztukę mięsa. Może rozpływająca się w ustach wołowina…? Zrób to! Otwórz butelkę aksamitnego Cabernetto i ciesz się doskonałą kompozycją”